Lupișori – Sistemul de progres personal

Sistemul de progres personal la lupișori

Cercetăşia insistă asupra dezvoltării individuale deoarece consideră că fiecare copil şi tânăr trebuie să înveţe şi să-şi asume responsabilitatea propriei formări. Educaţia nu este posibilă decât dacă individul este motivat de raţiuni şi animat de atingerea unor obiective specifice şi personale.

Sistemul de progres personal se compune din două elemente complementare:

A. Etapele generale de progres
B. Sistemul de însemne de merit

 A. Etapele generale de progres

La lupişori etapele de progres sunt evidenţiate prin urma de lupişor. Aceasta va fi cusută de fiecare lupişor pe uniforma lui de cercetaş.

Lăbuță progres lupișori

Pe întreaga perioadă petrecută la această grupă de vârstă, el va avea posibilitatea să treacă prin toate teritoriile celor 6 personaje din Cartea Junglei.

În momentul în care lupişorul a trecut prin toate etapele de progres, respectând cerinţele precizate la fiecare dintre teritorii, urma lui de lupişor va avea şi personajele caracteristice fiecărei arii de dezvoltare şi se poate considera că acesta este pregătit să treacă la
următoarea grupă de vârstă – la temerari.

1. Puternic şi curajos ca Bagheera
Crearea unui mediu propice dezvoltării corpului
2. Creativ şi cunoscător al legilor junglei precum Baloo
Stimularea creativităţii şi a laturii intelectuale
3. Afectiv şi cinstit precum Kaa
Controlarea emoţiilor şi simţurilor
4. Mesager şi generos ca şi Chill
Comunicarea şi interacţiunea cu alte persoane
5. Înțelept si cunoscător al junglei precum Hathi
Descoperirea lui Dumnezeu
6. Înţelept ca Akela
Formarea caracterului

B. Sistemul de însemne de merit

Baden-Powell a pus un accent deosebit pe sistemul de însemne de merit, care “încurajează copiii să-şi exploreze propriile interese şi talente şi îi poate ajuta în alegerea unui drum în viaţă.”

La lupişori există 12 însemne de merit pe care aceştia le pot primi pe parcursul vieţii de lupişor. Pentru fiecare dintre acestea există o serie de cerinţe care trebuiesc îndeplinite de lupişorii care optează pentru a avea unul sau mai multe din însemnele de merit.