Fii cercetaș

Cine suntem?

Centrul Local “Cercetașii Marini” este filială a Organizaţiei Naţionale “Cercetaşii României”. Aceasta este neguvernamentală, non-profit şi apolitică, bazându-se pe educaţie non-formală, voluntariat, sprijin adult, principii şi valori cercetăşeşti.

Ce facem?

Misiunea Cercetăşiei în societatea românească este de a contribui la educarea tinerilor printr-un sistem de valori bazat pe o Promisiune şi o Lege, de a ajuta la construirea unei lumi mai bune, în care oamenii sunt împliniţi ca indivizi şi joacă un rol constructiv în societate.

De ce Cercetaşi?

Pentru că suntem o organizaţie pentru tineret, condusă de tineret şi nu numai.

Pentru că oferim posibilitatea de implicare în activităţi în natură, departe de sedentarism, prin care sprijinim constructiv dezvoltarea socială, fizică, intelectuală, culturală, emoţională/afectivă şi spirituală a fiecărui cercetaş. Aceste laturi ale dezvoltării reprezintă cele şase arii pe care sunt bazate sistemele de progres personal specifice fiecărei ramuri de vârstă.

Pentru că deşi învăţăm constant pe parcursul vieţii, o facem distrându-ne şi împreună cu ceilalţi, ajutându-ne reciproc unii pe alţii.

Pentru că noi, în primul rând, suntem o mare familie :)

De la ce vârstă poţi fi Cercetaş?

Cercetaş poate fi oricine cu vârsta cuprinsă între 7 şi 24 de ani. Dat fiind faptul că unii intră în sistemul de învăţământ mai devreme sau mai târziu decât majoritatea, trecerea de la o ramură de vârstă la alta se bazează mai mult pe clasa/anul de şcoală în care se regăsesc copiii/tinerii cercetaşi.

Astfel, la cercetaşi avem 4 ramuri de vârstă:

 • Lupişori (7-10 ani sau clasele I-IV);
 • Temerari (11-14 ani sau clasele V-VIII);
 • Exploratori (15-18 sau clasele IX-XII);
 • Seniori (18-24 ani sau anul I de facultate-sfârşitul facultăţii).

Limita de 24 ani este mai mult sau mai puţin fictivă, pentru că orice persoană se poate implica în activităţi, organizarea acestora şi în special în organizarea Centrului Local, indiferent de vârstă. Orice senior sau persoană care vrea să se implice la nivelul acesta, poate deveni Lider. Desigur, pentru a fi Lider trebuie parcurse mai întâi o serie de stagii de formare şi o perioadă de timp în care se construieşte o anumită experienţă, iar indivizii îşi pot testa abilităţile şi pot învăţa de la ceilalţi cercetaşi adulţi.

Şi ce face un copil/tânăr la Cercetaşi?

Fiecare ramură de vârstă are un sistem de progres personal, un cadru simbolic (poveste) şi o organizare internă prin care îşi desfăşoară activităţile specifice.

Acestea pot varia de la o ieşire scurtă (hike) de 1-2 zile, până la un camp (tabără) de 2 săptămâni. În cadrul lor, copiii/tinerii pot învăţa cum să se descurce în natură, cum să construiască un adăpost în diferite anotimpuri, noduri şi tehnici de construcţii, cum să facă focul cu cele mai puţine resurse, cum să se comporte şi să preţuiască natura.

Pe lângă tehnici şi activităţi fizice, sunt realizate acţiuni sociale, de ajutorare a membrilor comunităţii, de restructurare a anumitor spaţii publice, de plantare a copacilor în zonele în care lipsesc sau pur şi simplu aducerea unui zâmbet pe feţele celorlalţi prin activităţi simple, mărunte, dar care înseamnă mult.

Să nu uităm şi de distracţie, care poate fi de la simple jocuri, la vizitarea sau realizarea unor expediţii/trasee în spaţii culturale, în care înveţi despre oraş răspunzând la provocări.

Un important element al mişcării Scout, este învăţarea prin acţiune, înveţi făcând. Astfel, tot ceea ce învaţă copiii sau tinerii, este prin forţele şi abilităţile proprii.

Cum pot deveni cercetaş?/Cum poate deveni copilul meu cercetaş?

În primul rând, înscrie-te / înscrie copilul pe Lista de Așteptare pentru Cercetași Aspiranți de la sfârșitul paginii.

IMPORTANT! Copilul va intra în baza de date pe lista de așteptare și, în măsura în care vor exista locuri disponibile pentru membri aspiranți, urmează să fiți anunțat printr-un mesaj privat la începutul anului cercetășesc (luna octombrie).

Înscrierea ca membru aspirant se face în baza posibilității de a primi noi membri, situație care depinde de numărul adulților voluntari existenți, la acest moment existând din păcate un deficit de adulți în raport de numărul mare de cereri pe care îl avem din partea copiilor/ părinților.

După participarea la câteva întâlniri şi familiarizarea cu activităţi cercetăşeşti, îți poți depune Promisiunea de Cercetaş a ramurii de vârstă specifice.

Cât costă să fi cercetaș?

Deoarece suntem organizaţie non-profit, bazată doar pe voluntariat, plătim o cotizaţie trimestrială de 30 lei/cercetaş, dintre care 12,5 lei merg la nivelul naţional (de unde se plăteşte mai departe cotizaţie către OMMS), iar 17,5 lei rămân în contul Centrului Local. Banii care se strâng sunt folosiţi în achiziţionarea echipamentelor (de exemplu: corturi) şi a materialelor necesare unei desfăşurări cât mai bune a activităţilor.

Pe lângă această cotizaţie, se plăteşte o taxă de înscriere de 50 lei, care acoperă costul unei eşarfe, al unui însemn de promisiune primite atunci când copilul/tânărul îşi depune promisiunea pentru prima dată și al carnețelului de cercetaș.

Resurse

Statutul ONCR
Regulamentul ONCR

2 thoughts on “Fii cercetaș”

 1. Dusu Diana

  Buna searaL-am inscris pe baiatul meu pe lista de aspiranti, dar nu am nici o veste de la dvs. As fi vrut sa stiu daca figureaza in listele dvs, daca nu cumva am facut ceva gresit si am ratat inscrierea. Numele lui este Alexis Dusu. Multumesc.

  1. Bună seara,

   Dacă ați primit emailul prin care a trebuit să confirmați înscrierea și apoi emailul de bun venit, atunci sunteți pe lista noastră de așteptare. V-am căutat și sunteți pe lista noastră.

   Pașii următori
   Odată completat formularul de înscriere de pe website, copilul intră în baza de date pe lista de așteptare și, în măsura în care exista locuri disponibile pentru membri aspiranți, urmează să fiți anunțat(ă) printr-un mesaj privat la începutul anului cercetășesc (luna octombrie).

   Înscrierea ca membru aspirant se face în baza posibilității de a primi noi membri, situație care depinde de numărul adulților voluntari existenți.

   La acest moment există din păcate un deficit de adulți în raport de numărul mare de cereri pe care îl avem din partea copiilor/ părinților. De asemenea contează și numărul de adulți voluntari disponibil la fiecare ramură de vârstă,

   De aceea, în fiecare an nou cercetășesc (octombrie) nu putem primi decât un număr foarte limitat de copii noi.

   – Marius

Comments are closed.